Categories:

A minőségi gyepszőnyeg könnyen felismerhető, ha tudunk róla néhány olyan adatot, amelynek a birtokában átverhetetlen gyepszőnyeg tudorokká válhatunk.

A csúcsminőségű gyepszőnyeget másfél évig nevelik az úgynevezett fűiskolákban. Naponta gondozzák, gyomtalanítják, megvédik a betegségektől, locsolják és nyírják, amikor szükséges. Ezekben a fűiskolákban szinte klinikai körülmények között jön létre az a minőség, amely a következő felismerhető jegyeket hordozza magán. Tömött szerkezet, sűrű és egyöntetű hatás, teljes gyommentesség. Ha felemeljük a kiterített gyepszőnyeg tekercset, akkor nem szakad el, hanem a saját súlyát megtartja. Egy négyzetméter tekercs szabvány szerint 40 cm × 250 cm –es, súlya a nedvességtartalmától függően 20 – 25 kg. A gyökérzetét védő tömörített agyagréteg egységes, és 2 cm vastagságú.

gyepszőnyeg

Az ezektől eltérő gyepszőnyeg nem részben vagy teljesen ugyan, de nem felel meg a standardoknak. A leggyakrabban észrevehető különbségek, hogy nem egyöntetű a sűrűsége és nem egységes a színe. Gyomok vannak benne, illetve nem bírja el a saját súlyát, szakadozik. Ha túlságosan kiszáradt, akkor mállik a gyökérvédő agyagréteg. Sajnos léteznek olyan gyepszőnyegek is, amelyeket csak 4 – 6 hónapig nevelnek. Ez az időtartam alatt nem tud úgy megerősödni, ezért nem is olyan szép. Ellenálló képességét nem bírja megtartani és gyomosodni fog, hajlamossá válhat a betegségekre. Az igazán érdekes dolog pedig az benne, hogy alig 20%-kal olcsóbb, mint a csúcsminőség.

A hazai kertek 70%-a gyepes felület. Ez is azt mutatja, hogy mennyire népszerű és sokoldalú felhasználtsága van a kertekben. Túlságosan nagy munka a gyepszőnyegfektetés, és túl kevés az a különbség, amivel olcsóbban lehet hozzájutni a csökkentebb minőségűhöz ahhoz, hogy érdemes lenne kockáztatni. Ez egy egyszeri befektetés, amit később élete végéig nézni fog akkor is, ha szép és akkor is, ha csúnya. Persze nem gondolom, hogy a leépült gyepszőnyeget élete végéig nézné, azonban ha megkockáztatja a másod osztályú minőséget, akkor benne lesz a pakliba, hogy le kell majd cserélni, vagy nagyon sok munkával fel kell hozni minőségivé. Ez biztos, hogy a legdrágább választás lesz! Előzze meg inkább, és válassza elsőre a minőségi gyepszőnyeget!

Kiadó apartman
kiadó apartman
Archívum